4 βιβλία για το καλοκαίρι.


Οι λίστες είναι δημοφιλείς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει μία για τον καθένα και υπόσχονται λύσεις στα πάσης φύσεως διλήμματα, ταξιδιωτών και μη. Από το πόσα πράγματα χωράνε στη βαλίτσα των διακοπών μέχρι το ποιό είναι το καταλληλότερο αντιηλιακό για να μας συντροφέψει στην παραλία, όλα είναι υπολογισμένα και ζυγισμένα από ανθρώπους που "πρώτα ζούνε και μετά γράφουν", αποκλειστικά για όλους εμάς που δεν μπορούμε να χωρίσουμε δυο γαιδουριών άχυρα, έτσι πολυάσχολοι που είμαστε ή μας θέλει η κοινωνική μας θέση να παρουσιαζόμαστε ότι είμαστε.


Το ίδιο συμβαίνει και με τα βιβλία: "18 βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε", "30 συγγραφείς από τη Νορβηγία", "25 παιδικά βιβλία που θα κάνουν τα παιδιά σας να μείνουν ακίνητα μέχρι το Σεπτέμβρη" και "4 ιστορίες που θα συγκλονίσουν την πεθερά σας μέχρι εγκεφαλικού". Ατέλειωτες βιβλιοπροτάσεις σε ένθετα, σε blog, σε σάιτ, σε μήνυμα στο κινητό, υπόσχονται συγκλονιστικές ώρες στην ξαπλώστρα και τα λεφτά σας πίσω, σε περίπτωση που η επιλογή σας, δεν πιάσει τόπο

H δική μου λίστα απαρτίζεται αποκλειστικά από βιβλία που δεν πρόλαβα να διαβάσω μέσα στο χειμώνα και μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η αγάπη μου για τους συγγραφείς τους. Έτσι, δεν πρόκειται για μια λίστα-εγγύηση αλλά για μια εξερεύνηση σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας και σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθώ γκρίνιες για αστοχία υλικού, δηλ. συγγραφέα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί, όταν πηγαίνουμε κάπου ταξίδι είναι ακριβώς όπως όταν επιλέγουμε βιβλία. Ρισκάρουμε. Επενδύουμε σε εκείνο το άγνωστο που όμως θέλουμε πολύ να γνωρίσουμε και να το ζήσουμε. 

Και ναι. Μόνο τέσσερα είναι τα βιβλία που έχω να σας προτείνω για το καλοκαίρι. 


1. Tο Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου. Gaston Leroux. Εκδόσεις Διόπτρα.

2.  Περί Γκρεκόνων σκιάς. Βαγγέλη Χερουβείμ. Εκδόσεις Γαβρηιλίδη. 

3.  Ο Θαμμένος Γίγαντας. Καζούο Ισιγκούρο. Εκδόσεις Ψυχογιός.

4.  Μηδέν, μηδέν, μηδέν. Ρομπέρτο Σαβιάνο. Εκδόσεις Πατάκη. 


Ακριβώς όπως (θα έπρεπε να) συμβαίνει με προορισμούς και με  ανθρώπους, έτσι και με τα βιβλία, μην τα "καταναλώνετε" απλώς. Διαβάστε τα. Με την ησυχία σας και ρισκάροντας. 

Ή ακόμη καλύτερα, ρισκάροντας την περίφημη ησυχία σας, δηλαδή τη βολή μας!


* Η φωτό είναι από τη σειρά "Black Books".  Είναι του 2000 αλλά όσοι δεν την έχετε δει, αναζητήστε τα επεισόδια στο διαδίκτυο. Αξίζει! 

* Διαβάστε επίσης Το Φάντασμα ( στα υπόγεια της λογοτεχνίας ). 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις